FIENG

Tarmo Peltokoski

Bio

Pianisti-kapellimestari Tarmo Peltokoski opiskelee orkesterinjohtoa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla opettajanaan Sakari Oramo, sekä pianonsoittoa Antti Hotin johdolla. Hän on opiskellut orkesterinjohtoa myös mm. Jorma Panulan ja Atso Almilan johdolla, sekä johtanut useita Suomen orkestereita kuten Kuopion, Seinäjoen ja Vaasan kaupunginorkestereita, Kymi Sinfoniettaa sekä Manilan sinfoniaorkesteria Filippiineillä. Lokakuussa 2020 Tarmo astuu ensimmäistä kertaa Radion sinfoniaorkesterin eteen johtamaan Jukka Tiensuun NEMOn.

Pianistina Peltokoski on palkittu useissa valtakunnallisissa kilpailussa; hän on voittanut Leevi Madetoja -kilpailun 2018 sekä saanut tunnustuspalkinnon ja useita erikoispalkintoja Tampereen pianokilpailussa 2017. Vuonna 2017 hän oli 17-vuotiaana kansainvälisen Maj Lind -kilpailun nuorin osallistuja. Hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Tampere Filharmonian, Oulu Sinfonian, Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin sekä Kuopion ja Vaasan kaupunginorkestereiden solistina sekä useilla merkittävillä suomalaisilla musiikkifestivaaleilla, muun muassa PianoEspoo-festivaalilla 2019. Hän kuului valtakunnalliseen Nuorten Pianoakatemiaan vuosina 2013–2019.
Monitaituri myös säveltää, ja Kuopion ja Vaasan kaupunginorkesterit ovat esittäneet hänen sävellyksiään. Hänen erikoisalaansa on myös improvisaatio ja viime aikoina hän on tehnyt aktiivisesti myös musiikkikomediaa: Mäntän musiikkijuhlilla esitettiin kesällä 2018 Tarmon käsikirjoittama ja sovittama Once Upon a Time in Nick’s Café -show, jossa hän myös näytteli pääosaa. Pro Musica -säätiö valitsi Tarmon vuoden nuoreksi muusikoksi 2018.

"Tarmo Peltokoski on epäilemättä maamme suurimpia lupauksia pianistina ja kapellimestarina sekä varsin lupaava myös säveltäjänä. --- Ihmeellinen taituri, kun onnistuu pitämään teoksen kuin teoksen täysin hyppysissään sekä toimiessaan pianosolistina että tahtipuikko kädessä."

Hanne Orrenmaa, Ilkka-Pohjalainen 22.2.2020

”17-vuotias Tarmo Peltokoski aloitti perjantaiaamuna Maj Lind -kilpailun myrskytuulen lailla. Varmaa on, ettei tämän huippulahjakkaan eteläpohjalaisen tarmonpesän tulinen bravuuri unohdu. Hän sai ensimmäisen päivän seitsemästä pianistista kaikkein innostuneimmat suosionosoitukset riemunkiljahduksineen.”
Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat 19.8.2017

”Nuori Tarmo Peltokoski valloitti vitsikkäällä Beethoven-improvisaatiollaan ja pelästytti yleisön heittäytymällä lopuksi pianotuolistaan selälleen lattialle. Myös musiikkikomiikka on tämän monipuolisen lahjakkuuden alaa.”
Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat 11.11.2019

"Pannaan tämä nimi muistiin klassisen musiikin tulevaisuuden varalle: Tarmo Peltokoski. - - Tarmo Peltokoski soitti aivan mielettömän taiturillisesti Franz Lisztin Lumipyry-etydin, joka on pianomusiikin vaikeimpia kappaleita. Jo sen valinta kertoo nuoren muusikon kovasta kantista ja itseluottamuksesta. Peltokosken suvereenisti hahmotetussa, rohkeassa ja suuria lupaavassa tulkinnassa kuultiin kosketuksen kaikkia vivahteita ylimaallisen herkkinä väreilevistä trilleistä henkeä salpaaviin sointipurkauksiin. Kliimaksi oli pökerryttävä!"
Harri Hautala, Aamulehti 3.8.2016

Videot

Seuraa