FIENG

Ida Elina

Bio

Ida Elina on mullistavalla esimerkillään osoittanut, mitä kantele voi 2010-luvulla olla. Hän on suvereeni laulaja ja popkanteletar, jonka coverit esimerkiksi Michael Jacksonin, Adelen ja Toton hiteistä ovat nostaneet hänet YouTube-ilmiöksi, jonka videoita on katsottu satojatuhansia kertoja ja hehkutettu ympäri maailmaa. Hänellä on myös vahva oma ääni lauluntekijänä ja popin lisäksi hänen omassa musiikissaan kuuluvat myös gospel-vaikutteet. Ida Elina on saanut klassisen musiikin koulutuksen mutta kehitti oman uniikin soittotapansa katsottuaan slap guitar -kitaravideoita YouTubessa.
Ida Elina yllättää usein yleisönsä taikomalla sooloartistina suuresta konserttikanteleestaan esille kokonaisen orkesterin – uneksivat soinnut, groovaavat bassolinjat ja iskevät rumpukompitkin. Samalla hän laulaa vuorenvarmasti useilla kielillä, suomen ja englannin lisäksi mm. mandariinikiinaksi, japaniksi ja ranskaksi.

Ida Elina on konsertoinut ahkerasti Suomessa ja maailmalla, Euroopan lisäksi muun muassa Kiinassa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän on myös esiintynyt yhdessä Grammy-voittaja John Lloyd Youngin kanssa sekä tehnyt Suomessa kiertueen Apulannan kanssa.

Ida Elina on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Hokkaido University of Education -yliopistossa ja valmistunut musiikin maisteriksi. Hänet on palkittu mm. Evento Awardsin Vuoden esiintyjänä 2017 ja ensimmäisen kansainvälisen kantelekilpailun voittajana 2011 muun musiikin sarjassa. Vuonna 2015 Kanteleliitto myönsi hänelle Vuoden kantele -tunnustuksen. Hänen debyyttialbuminsa Songs of Freedom julkaistiin vuonna 2012 ja sen jälkeen hän on julkaissut säännöllisesti uutta musiikkia. Seuraava albumi julkaistaan alkuvuodesta 2021.

”Sitten Apulanta kutsui Teit meistä kauniin -tulkintaan kanteleensoittaja Ida Elinan. Ja todella kauniin Ida Elina siitä tekikin.”
Jussi Niemi, Aamulehti 18.3.2018

”Kun vielä laulussa oli vahva annos väräjävää ja voimakasta r’n’b:tä, huomasin innostuneeni kantelemusiikista. Ida Elinan kolmas albumi on sekoitus omia biisejä ja kanteleversioita hiteistä. Taituri osoittaa kantelen sopivan niin suurelliseen big band -fiilistelyyn kuin tunnustukselliseen gospel-lauluun.”

Jukkapekka Varjonen, Satakunnan Kansa 2.12.2015

Videot

Seuraa