FIENG

Ossi Tanner

Bio

Helsingin Sanomat kutsuu häntä romanttiseksi taituriksi, Aamulehti ylistää hänen Beethoveniaan kuin kokeneen mestarin tulkinnaksi, Rondo Classic luonnehtii hänen soundiaan romanttisen uljaaksi. Lähes yksimielisesti ovat kriitikot nimenneet Ossi Tannerin (s. 1997) pianon runoilijaksi, jonka kosketus on yhtä aikaa painava mutta pehmeä, kirkas ja laulava, inspiroitunut ja mielikuvituksellinen – sanalla sanoen lyyrinen. Tämä ei ole mikään ihme, sillä niin musiikissa kuin elämässä Tanner havittelee syvällistä flow-tilaa ja tulkintojen vapaamielisyyttä.


Tanner esiintyi maamme parhaiden sinfoniaorkesterien kausikonserttien solistina jo ennen kuin hän voitti Tampereen pianokilpailun vuonna 2017. Hän on vieraillut Sinfonia Lahdessa, Radion sinfoniaorkesterissa, Helsingin kaupunginorkesterissa, Tampere Filharmoniassa, Oulu Sinfoniassa, Jyväskylä Sinfoniassa, Lohjan kaupunginorkesterissa, Tapiola Sinfoniettassa, ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterissa. Kapellimestarinimet ulottuvat Sakari Oramosta Joshua Weilersteiniin ja Eiji Oueen, Klaus Mäkelästä Hannu Lintuun. Vuonna 2021 Tanner esiintyi PianoEspoo-festivaalilla yhdessä Brentano-kvartetin ja Paavali Jumppasen kanssa.


Kamarimuusikkonakin Tanner on tehnyt suuren vaikutuksen mm. Radion sinfoniaorkesterin ja Oulu Sinfonian kamarikonserteissa sekä Turun, Naantalin ja Mäntän musiikkijuhlilla ja Lahden Sibelius-festivaalilla. Kuhmon kamarimusiikissa hän soitti käytännössä kaikki teinivuosiensa kesät. Sinfonia Lahden residenssitaiteilijana vuonna 2018 hän soitti yhden illan aikana Chopinin pianokonserton ja Brahmsin pianokvinteton. Sooloresitaaleja hän on soittanut Suomessa sekä Kroatiassa, Virossa ja Venäjällä, ja Kuhmon nuorena taiteilijana hän soitti Beethovenin Appassionata-sonaatin täydelle Kuhmotalolle vain 19-vuotiaana.


Tämä kaikki on tapahtunut pikavauhdilla. Tanner aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana Sirpa Heikkilän tunneilla asuessaan Brysselissä. Silloin kun Tanner ei harjoitellut, hän kuunteli levyiltä romantiikan klassikkoja. Suomeen muutettuaan hän aloitti opinnot Junio Kimasella, jonka johdolla hän pääsi itsekin käsiksi lapsuutensa ääniraitaan. Kimanen myös tutustutti Tannerin legendaariseen Konstantin Boginoon, jonka tunneilla hän käy yhä säännöllisesti Pariisissa. Tanner on opiskellut myös Pianoakatemiassa ja yksityisesti Paavali Jumppasella. Sibelius-Akatemiassa hän on opiskellut Matti Raekallion ja Erik. T. Tawaststjernan johdolla.

Jaani Länsiö

"Tämä pianisti käsittelee soittimen keinovaroja vakuuttavan loogisesti, mihin hänen motoriset valmiutensa myös suovat yltäkylläiset mahdollisuudet."

Matti Asikainen, Jyväskylä Sinfonia, Keskisuomalainen 15.9.2021

"Tannerilla on sielunyhteys mielisäveltäjäänsä, ja hän lähestyi Chopinin pianismia juuri oikeasta kulmasta: antaen konserton laulaa pehmeästi huokaillen vailla minkäänlaista briljeerausta. Hän uppoutui nuoren säveltäjän intiimiin maailmaan vaistonvaraisesti.

Auli Särkiö-Pitkänen, Sibeliustalo, Etelä-Suomen Sanomat 22.2.2018

”Tämän romanttisen taiturin soitto säihkyi kaikkea vaadittavaa teknistä briljanssia, mutta mikä tärkeää, hänellä on kyky saada kosketuksensa laulamaan ja kantamaan kirkkaasti. Hänen runollisuutensa oli hienostuneen hallittua, ja samalla se synnytti nuorekkaan spontaanisuuden vaikutelman.”

Hannu-Ilari Lampila, Helsingin Sanomat  7.5.2017

"Tanner on muusikkona suuri kommunikoija, jolla on ainutlaatuinen kyky puhutella kuulijaa suoraan. Näillä avuilla mennään pitkälle!”

Harri Hautala, Aamulehti 6.5.2017

Videot

Keikat

January 20, 2023
Ossi Tanner, HKO: Bruckner 9
Musiikkitalo, Helsinki
Lisätiedot
July 22, 2022
Ossi Tanner, Aino Acktén kamarifestivaali: Ystävät Lavalla
Karjalohjan Seuraintalo
Lisätiedot
May 14, 2022
Ossi Tanner, Tapiola Sinfonietta: Kamarimusiikkia Kappeleissa 2: Elämän koreus
Tapiolan kirkko
Lisätiedot
May 12, 2022
Ossi Tanner, Klubimatinea
Helsingin Suomalainen Klubi
Lisätiedot
June 9, 2022
Ossi Tanner, Midsummer Concert
Embassy of Finland in Israel
Lisätiedot
August 2, 2022
Ossi Tanner, Mäntän musiikkijuhlat
Serlachius-museo Gösta, Kivijärvi-sali
Lisätiedot
November 11, 2021
Ossi Tanner, PianoEspoo
Espoon kulttuurikeskus, Tapiolasali, Espoo
Lisätiedot
September 15, 2021
Ossi Tanner & Jyväskylä Sinfonia, Laulavan freskon paluu
Jyväskylän teatteritalo, Jyväskylä
Lisätiedot
April 8, 2021
Ossi Tanner: The Shoe Factory, Nikosia, Kypros
The Shoe Factory, Nikosia, Kypros
Lisätiedot
August 5, 2020
Ossi Tanner: Senaatintorin kesä
Senaatintorin terassi
Lisätiedot
September 2, 2020
Ossi Tanner: Tanner & Puustinen - Loisto
Café Sonck, Helsinki
Lisätiedot
August 27, 2020
Ossi Tanner: Kokkolan SyysKamari
Kokkola
Lisätiedot
November 20, 2020
Ossi Tanner: Amerikka, Tampereen Filharmonia & Michael Francis
Tampere-talo, Iso sali, Tampere
Lisätiedot
February 13, 2020
Ossi Tanner: Madetojan sali/Oulu Sinfonia/Oulu 13/2/2020
Madetojan sali/Oulu Sinfonia, Oulu
Lisätiedot

Seuraa